top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Леонардо в Америці. Портрет Джіневри де Бенчі

Оновлено: 16 вер. 2020 р.

Вишукана порцелянова краса, стриманий вираз обличчя та сумні розумні очі, такою постає перед глядачем флорентійська 16-ти річна красуня Джіневра де Бенчі пензля великого Леонардо да Вінчі.

Леонардо да Вінчі, «Джіневра де Бенчі», 1478 р., Національна Галерея, Вашингтон, США Фото: nga.gov

Джіневра де Бенчі походила із заможньої родини, була освідченою співбесідницєю та поетесою, входила до близького кола родини Медічі. Портрет був замовлений як подарунок до її шлюбу із Луіджі Нікколліні. Жінка написана на фоні куща ялівцю та містичного пейзажу. Ялівець, що італійською звучить «джінепро», вибраний художником навмисно, бо співзвучний до ім’я жінки. На зворотній стороні картини зображені гілки пальми, ялівцю та лавру перев‘язані стрічкою із надписом «Чеснота Підкреслює Красу». Пальма символізує моральну чесноту, лавр - мистецькі та літературні здібності, явілець вказує на ім’я Джіневри.

«Джіневра де Бенчі», фрагмент (зворотня сторона), 1478 р.

Леонардо був 21 рік коли він написав цю роботу. В той час він закінчував своє навчання в майстерні відомого флорентійського художника та скульптора Андреа дель Верроккьо. Дослідники творчості Леонардо стверджують, що портрет Джіневри має прямий зв‘язок із подібною скульптурою Андреа дель Верроккьо, яка могла служити моделью для молодого Леонардо. Це дає впевненість, що на первоначальному портреті Джіневра була зображена із руками, тримаючі букет фіалок, і в якийсь момент ця частина картини була втрачена.

 
 

Реконструкція та порівняння: (ліворуч) Леонардо да Вінчі, «Джіневра де Бенчі», 1478 р.; (праворуч) Андреа дель Верроккьо, «Жінка з квітами», 1475/1480 рр. За матеріалами виставки «Верроккьо: скульптор і художник флорентійського Ренесансу», Національна Галерея Вашингтону, вересень 15, 2019 - січень 12, 2020

 

Історики мистецтва вважають портрет Джіневри дебютною роботою Леонардо. Маестро да Вінчі - один із перших портретистів Ренесансу, який використовує новаторську композицію фігури повертаючи її на «три-чверті», тобто посередині між профілем та анфасом. Вишукано виписані деталі костюму та обличчя, новий портретний ракурс, тонко відтворений пейзажний фон - все вказує на геніальність художника. Портрет Джіневри - це «візитна картка» молодого митця, який намагається сказати світу та майбутнім покровителям-меценатам: «Дивіться, як я можу!»

Леонардо да Вінчі, «Джіневра де Бенчі», 1478 р., Національна Галерея, Вашингтон, США

Портрет Джіневри де Бенчі потрапив до Національної Галереї Вашингтону у 1967 році завдяки зусиллям доньки американського банкіра та дипломата Ендрю Меллона - Елзи Меллон Брюс (її портрет 1926 року роботи Філіпа де Ласло дивіться нижче). Це єдина картина Леонардо да Вінчі у Північній Америці. На відміну від славетної Мони Лізи, до якої в музеї Лувру не можливо підійти ближче ніж на п’ять метрів, Джіневру де Бенчі можно роздивлятися у безпосередньої близості та без натовпу.

Меценатка Аліса Меллон Брюс, портрет 1926 р., Філіп де Ласло, Національна Галерея, Вашингтон, США
 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

90 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
bottom of page