top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

«Тайна Вечеря» Леонардо да Вінчі

Оновлено: 3 жовт. 2020 р.

Сакральний живопис Леонардо да Вінчі «Тайна Вечеря» був виконаний у рефекторіі Домініканського монастиря Санта Марія дель Грація в Мілані на прикінці 15-го століття в часи Людовіко іль Моро (Сфорца), герцога Міланського. Маестро Леонардо відобразив у цій фресці Христа та апостолів в ту мить, коли Христос озвучить фразу: «Один із вас зрадить мене». Експресія облич, пози та жести фігур передають усю різноманітність емоцій створених в той момент. Зліва на право: Варфоломій, Іаков Алфеів і Андрій цілком здивовані; Іуда Іскаріот, Петро та Іоанн Богослов виказують різні почуття: Іуда - вражений, відхилився від Христа; Петро виглядає розлюченим хватаючи ножа, який тримає засмучений Іоанн; Ісус у центрі; Фома підіймає пальця у небо невірючи почутому, Іаков Заведеів шокований розкинув широко руки осторонь, Пилип нахилився до Христа нібито просить пояснення; Матвій, Іуда Фаддій та Симон Зилот у нерозумінні питають один одного чи правда те, що вони почули.

Леонардо да Вінчі, «Тайна Вечеря», 1495-1498 рр., Санта Марія дель Грація, Мілан, Італія.

Майстерно відтворена перспектива охоплює простір рефекторія та надає глядачеві враження безпосередньої присутності в самому моменті, як запрошеного на вечерю. Сяйво, що здіймається за спиною Христа, як символ нового життя та надії, зачаровує та фіксує погляд на центральній фігурі. Скористайтеся можливістю побачити великий шедевр “in situ”, що у перекладі з латинської означає «в автентичному місті», тобто там де шедевр був створений і залишається досі. В рефекторіі монастиря підтримується дуже слабке світло і якість зображення у відео передає реальні враження від шедевру.


 

Детальніше про історію «Тайної вечері» читайте Творчі Експерименти Леонардо да Вінчі

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

31 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page