top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Школа Геніїв Андреа дель Верроккьо

Оновлено: 16 вер. 2020 р.

Історія мистецтва іноді незаслужено зраджує великих вчителів, з під крил яких вийшли геніальні творці. Така доля спіткала і одного з титанів італійского Відродження Андреа дель Верроккьо (1435-1488) - неймовірно обдарованого флорентійського художника, скульптора і ювеліра. Верроккьо починав свій мистецький шлях в майстерні золотаря. Можливо він продовжував навчання у відомого скульптора Донателло, а пізніше у славетного італійского художника Фра Філіппо Ліппі. Під патронатом Лоренцо Медічі, а потім і його сина П’єро, Верроккьо відкрив у Флоренції майстерню і швидко набув слави не лише як художник і скульптор, а і як наставник. Серед його учнів і послідовників ми бачимо золоту молодь Ренесансу, чиї імена назавжди посіли почесні місця в історії західного мистецтва: Доменіко Джирландайо, Лоренцо ді Креді, П’єтро Перуджино, Сандро Боттічеллі, Люка Сіньореллі. Найвідомішим учнем Андреа Верроккьо був Леонардо да Вінчі.

Ліворуч: Андреа дель Верроккьо, «Мадонна з дитиною», 1465-1470 рр., Художня Галерея, Берлін, Німеччина. Фото: nga.gov

Праворуч: Андреа дель Верроккьо, фрагмент, «Мадонна з дитиною». Фото: nga.gov

 

Творчість Андреа дель Верроккьо по праву займає видатне місце у формуванні і розвитку Ренесансу. Його картини відрізняються живим відчуттям трьохвимірності і обсягу, вишуканими і тонко виписаними деталями тканин, одягу, прикрас, реалістичним відображенням людської фігури. Верроккьо став фактичним засновником стилю італійского Відродження і мав багато успішних учнів саме завдяки своєму багатогранному таланту, допитливості і універсальності, які він підтримував і заохочував в своїх учнях, активно включаючи кожного з них у свій творчій процес.

Ліворуч: Андреа дель Верроккьо і асистенти (Леонардо да Вінчі і П’єтро Перуджино), «Мадонна з дитиною і двома ангелами», 1470-1474 рр., Національна Галерея, Вашингтон, США. Фото: nga.gov

Праворуч: Андреа дель Верроккьо, Леонардо да Вінчі і асистенти, «Тобіас і Ангел», 1470 р., Національна Галерея, Лондон, Великобританія. Фото: nga.gov

 

Верроккьо завжди вітав в своїй майстерні зацікавлених послідовників, які черпали ідеї і натхнення в його творчості і користувалися неймовірною щедрістю його таланту. До нашого часу дійшло лише декілька картин Андреа дель Верроккьо, але кожна з них має чимало елементів написаних його відомими учнями, включаючи Леонардо да Вінчі. Це створює підстави для дискусій серед істориків мистецтва щодо атрибуції його робіт. Яскравим прикладом такої співпраці є картина «Хрещення Христа» 1468-1475 рр., в якій фігура ангела зліва і більшість пейзажу були написані юним Леонардо. Під наглядом вчителя Леонардо написав і свій перший шедевр «Портрет Джіневри де Бенчі».

 
 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч. Фото: nga.gov

Зліва направо:

1. Андреа дель Верроккьо, Леонардо да Вінчі і асистенти, «Хрещення Христа», 1468-70 рр., Галерея Уффіці, Флоренція, Італія.

2. Андреа дель Верроккьо, Леонардо да Вінчі і асистенти, фрагмент, «Хрещення Христа», 1468-70 рр., Галерея Уффіці, Флоренція, Італія.

3. Андреа дель Верроккьо, «Обезголовлення Св. Іоанна Хрестителя», 1477-80 рр., Музей Орсанмішелє, Флоренція, Італія.

Як скульптор, Андреа дель Верроккьо працював у Флоренціі та Венеції. Його скульптури чудово передають пристрасть, живі людські емоції та відчуття руху. У Венеції підноситься остання скульптурна робота Верроккьо - статуя Бартоломео Коллеоні (1488 р.). Вона стала однією з найвеличніших і видатних конних статуй за часів Ренесансу. Справжньою перлиною скульптурної спадщини Верроккьо безумовно залишається бронзова статуя Давіда. Верроккьо створив свого Давіда на замовлення родини Медічі у 1465 році. За думкою істориків, моделью для статуї Давіда знов ж таки був юний і привабливий Леонардо да Вінчі. Ця робота Верроккьо стала однією з трьох знакових скульптур періоду Відродження, посівши місце поруч з бронзовим Давідом Донателло (1440-ті рр.) і мармуровим Давідом (1504 р.) Мікеланджело.

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч. Фото: nga.gov

Зліва направо:

1. Андреа дель Верроккьо, «Давід з головою Голіафа», 1465 р., Національний Музей Баргелло, Флоренція, Італія.

2. Андреа дель Верроккьо і Алессандро Леопарді, «Монумент Бартоломео Коллеоні», 1480- 1496 рр., Венеція, Італія.

3. Андреа дель Верроккьо, фрагмент, «Христос і Св.Томас», 1467-83 рр., Музей Орсанмішелє, Флоренція, Італія.

Творча спадщина Андреа дель Верроккьо була здебільшого знецінена і затьмарена досягненнями його учнів, які продовжили втілення його художніх ідей і творчіх прагнень. Лише на початку 1800-х років, історики мистецтва почали надавати належну повагу постаті Верроккьо і повертати його ім’я до почесної плеяди майстрів Відродження, поряд з Леонардо да Вінчі і Мікеланджело.


 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

28 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page