top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

АртКолектор. Хто Такий Сальвадор Мунді (або $450 мільонів надії та сумніву)

Світ мистецтва затримавши подих чекає на розв‘язку інтриги з найдорожчою картиною 20-го століття роботи Леонардо да Вінчі «Сальвадор Мунді». Після її останнього продажу у 2017 році з аукціону Крістіс саудівському принцу за $450.3 мільонів, картина мала з’явитися у великій ретроспективній виставці Леонардо, яка відкрилася у жовтні 2019 року в Музеї Лувру у Парижі. За інформацією Крістіс, принц придбав картину для музея Лувр Абу Дабі, який мав позичити її для виставки у Парижі, але цього не сталося. Місцезнаходження шедевру до сих пір невідомо. Влітку 2019 року почали з‘являтися протиречні чутки про те, що картина знаходиться на яхті принца очікуючи закінчення будівництва культурного центру Ал-Ула, але пізніше у пресі повідомлялося, що вона мабуть зберігається у банківському сейфі принца у Швейцарії.

Леонардо да Вінчі, “Сальвадор Мунді», 1500 р.

«Сальвадор Мунді», або у перекладі з латинської «Спаситель Світу», була написана Леонардо да Вінчі десь у 1500-му році для французького короля Людовіка XII. Довгий час вважалося, що оригінал картини написаний Леонардо був втрачений в середині 17-го століття, але картина була настільки популярною, що до нас дійшло 12 відомих копій «Сальвадора Мунді» виконаних учнями та послідовниками Леонардо.


З того часу, нинішній “Сальвадор Мунді» з‘явивлявся на ринку тричі: у 1900 році картину придбав британський колекціонер як роботу учня Леонардо - Бернандіно Луіні; у 1958 році вона була продана з аукціона Сотбіс за $125 доларів; у 2005 році на аукціонній розпродажі майна в Новому Орлеані, США картину придбав консорціум арт ділерів за $1,175. Картина на той час була дуже пошкоджена, переписана і виглядала як копія. В процесі реставрації картина була атрибутована та автентикована як робота самого Леонардо да Вінчі. Після реставрації картина була виставлена в Лондонській Національній Галереї. У 2013 році її купив швейцарський ділер за $75 мільонів і перепродав російському олігарху Дмітрію Риболовлеву за $127.5 мільонів. Картина пройшла ще декілька виставок у Лондоні, Нью-Йорку, Сан Франціско та Гонконзі, після чого сталася її остання продаж принцу за $450 мільонів доларів.


 

Зліва направо:

  • «Сальвадор Мунді» після первісної чистки перед реставрацією. Фото показую розмір пошкоджень. Фото: stern.de

  • Рентгенівський знімок «Сальвадора Мунді», показує первісний живопис та рівень пошкодження. Фото: cbsnews.com

  • «Сальвадор Мунді», 1900-ті роки, показує наскільки картина переписана. Фото: christies.com

 

Драматичний накал емоцій навколо «Сальвадора Мунді» почав наростати коли одразу декілька провідних експертів почали ставити під сумнів атрибуцію авторства Леонардо. Найсвіжіша новина від 30-го жовтня 2019 додає ще більше інтриги. В італійському музеї мистецтв в Кастелло ді Ріволлі в Туріні з‘явилася точнісінька копія зниклого саудівського «Сальвадора Мунді», яка лише за розміром трохи відрізняється від нього.


 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

67 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page