top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Архітектура Майбутнього

Упродовж багатьох століть, архітектурні рішення щодо форми споруди залежали від двох головних факторів: мети використання будівлі та властивостей доступного місцевого будівельного матеріалу. З розвитком цивілізації та технологій змінювалися відповідно і запити суспільства щодо архітектурних проектів, а також і асортимент матеріалів доступних для використання у будівництві. Властивості природних матеріалів накладали обмеження на розмір, висоту та інші структурні та інженерні можливості. Наприклад, перші хмарочоси з’явилися в Нью-Йорку завдяки тому, що стальні каркаси стали більш доступними в будівництві і замінили камінь та цеглу, дозволивши будувати більше поверхів. Протягом 20-го століття, хмарочоси із сталі, цементу, скла та полірованого каменю стали символом модерної архітектури. 

Фото: wikipedia, emporis

 

З появою комп’ютерних технологій людство увійшло в нову епоху, яка надала архітекторам можливості створення більш сучасних та органічних споруд. Блобітектура (англ. blobitecture, від злиття blob (крапля) + architecture) - стиль сучасної архітектури, який характеризують будівлі з плавними, округлими, природними, аморфними чи амеба-подібними формами. Блобітектура унікальна тим, що безпосередньо використовує компьютерні програми для створення архітектурних моделей.

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч.

1.Бакмінстер Фюлер, Біосфера, 1967 , Монтреаль. Фото: Wiki

2. Норман Фостер, Філологічна бібліотека Уверситету Берліна ("Берлінський Мозок"), 2005,

Фото: Reinhard Gorner

3. NBBJ, Офісна будівля компаніі "Амазон", 2018, Сієтл, США. Фото: Сієтл Таймз

 

Якщо раніше архітектори вибирали класичні форми відповідно до їх структурної стабільності, то за допомогою компьютерного моделювання вибір таких форм став майже безмежним. З використанням комп’ютерних програм, архітектори мають можливість манипулювати зовнішніми формами будівлі як заманеться їх креативній уяві. Коли зовнішня модель сформована за баченням архітектора, комп’ютерна програма автоматично прораховує усі математичні викладки для забезпечення структурної стабільності будівлі. Основними компонентами в блобітектурі є конструкції з скла та металу. Також важливе значення надається використанню екологічних та енерго-сберігаючих технологій в експлуатації споруд.

  1. Норман Фостер, Спенсер Грей, Сєйдж Гейтсхед, 2004, Великобрітанія. Фото: Parc Monceau

  2. Future Systems, Будівля торгівельного центру "Селфрідж", 2003, Бірмінгхем, Великобрітанія. Фото: Impact Lab

  3. Колін Форньер, Пітер Кук, Кунстхаус, 2003, Грац, Австрія. Фото: Design Buildings

  4. Юрген Маєр, Метрополь Парасоль, 2005, Севілья, Іспанія. Фото: Parc Monceau

  5. Вудс Бегот, Дослідницький Інстітут Здоровья, 2015, Аделаіда, Австралія. Фото: archdaily

 

Концептуальні прототипи блобітектури почали з’являтися ще у 60-ті роки 20-го століття, але сам термін «блобітектура» поширився у 1990-х із втіленням компьютерних технологій в архітектурні процеси, та появою все більшої кількості будівль специфічної форми спроектованих за допомогою комп’ютера. Архітектурні форми майбутнього наразі можливо зустріти в багатьох країнах світу. Принципи блобітектури присутні в проектах найвідоміших сучасних архітекторів: Нормана Фостера, Френка Гері, Захі Хадід, Массіміліано Фуксаса, та інших.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

73 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page