top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Архітектура Постмодернізму. Деконструктивізм Френка Гері

Творчість одного з найвідоміших архітекторів XX-го століття, американця канадського походження Френка Гері (1929 р.н.), вважається зразком деконструктивізму в архітектурі. Деконструктивізм характеризує фрагментарність елементів і відсутність симетрії. На початку своєї кар’єри Френк Гері працював в інтернаціональному стилі, що брав витоки в ідеях Баухаузу і був міцно пов’язаний з модернізмом в архітектурі. Проте згодом, Гері все більше захопився рухом авангардизму, який набирав обертів в 60-70-ті роки XX-го століття.

Зліва направо:

1, 2 - Танцюючий Дім, Прага, Чехія, 1996р. Фото: Pinterest

3 - Університет Технології, Сідней, Австралія, 2015 р. Фото: Getty Images

4 - Центр Здоров’я Мозку Лу Руво, Лас Вегас, США, 2010 р. Фото: Getty Images

5 - Олімпійський Павільйон, Барселона, Іспанія, 1992 р. Фото: Zoonar

6 - Вайсман Музей Мистецтва, Міннеаполіс, США, 1993р. Фото: Flickr

7 - Neuer Zollhof, Дюссельдорф, Німеччина, 1998 р. Фото: Alamy

8 - Концертний Центр Уолта Діснея, Лос-Анджелес, США, 2003 р. Фото: Flickr

 

Гері вважав за необхідне розчинити межу між архітектурою і мистецтвом. Його сміливі експерименти і грайливий стиль створили знакові шедеври постмодерної архітектури. Найвідомішим проектом Френка Гері, його «візитною карткою» став музей Гугенхайма в Більбао в Іспанії побудований архітектором у 1997 році. Музей був спроектований на замовлення уряду країни Басків з метою оновлення депресивного індустріального регіону та пожвавлення місцевої економіки. Головною вимогою до архітектора був сміливий, інноваційний дизайн. Результати перевершили усі очікування: проект мав колосальний успіх і досягнув грандіозного економічного ефекту, який у світі стали називати «ефектом Більбао».

1, 2 - Музей Гуггенхайма, Більбао, Іспанія, 1997 р. Фото: guggenheim-bilbao.eus

3 - Архітектор Франк Гері. Фото: David Lauridsen

 
 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

52 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page