top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Дизайн Повсякденного. Кава, Кав‘ярні і Кантата Баха

Оновлено: 13 серп. 2020 р.

Історія кави почалася в стародавній Абіссінії, що існувала на території сучасної Ефіопії у першому столітті нашої ери. Згідно з ефіопськими та арабськими легендами, молодий пастушок випадково відкрив бадьорливі властивості листя та ягід з дерев кави. З того часу каву приготовляли різними способами включаючи відвари та настойки, і використовували в медичних та релігійних цілях. Першу чашку кави із смажених зерен заварили десь у шістьнадцятому столітті коли напій та виробництво зерен поширилося у мусульманському світі і стало популярним в Персії, Єгипті, Турції і Північній Африці.


Луі Мара Боне, «Жінка п’є каву», 1774 р. Фото: MET

Культуру кавування не можливо уявити без кав’ярників, які відобразили європейські декоративні смаки та зміну стилю протягом століть. До Європи каву першими імпортували з порту Мока в Ємені венеціанські і французські торговці. Трохи пізніше, у сімнадцятому столітті, голландці почали завозити каву із своїх плантацій на Яві. Мока і Ява стали найвідомішими сортами кави у 1700-х роках. Екзотичний напій створив справжній фурор в Європі.


Першу французську кав‘ярню навпроти славетної Камеді Фрасез відкрив у 1689 році італійський іммігрант Франсуа Прокоп. Кав’ярня Прокопа перетворилася на справжню мекку інтелектуальної еліти Франції. Серед відвідувачів були драматурги, музиканти, літератори і філософи включаючи Вольтера, Руссо, Дідро, Бальзака і Бенджаміна Френкліна. Деякі історики приписують кав’ярням роль каталізатора французської революції. Саме в цей час французи винайшли френч прес і лате.


Інтер’єр кав’ярні «Прокоп», кінець 18-го-початок 19-го століття, Париж, Франція. Фото: history.com

В 1650-му році, перша британська кав’ярня з‘явилася в Оксфордському університеті завдяки єврейському іммігранту Джейкобсу. Протягом наступних десяти років кількість кав’ярень в Британії значно зросла. Кожна кав’ярня обслуговувала свою окрему категорію клієнтів, від акторів до банкірів. В британських кав’ярнях зародилися одна з перших страхових компаній «Ллойдз», лондонська біржа, банківський кліринговий дім, газети «Татлер» і «Спектейтор».

Вілльям Холланд, Кав’ярня «Ллойдз» в Лондоні, кольорова гравюра, 1789 р. Фото: Wave train

До Австрії кава прибула разом із турецькою армією у 1683 році. У Відні успішно поєднали турецьку традицію солодкої чорної кави із французською ідеєю молочної кави лате. Так зародилися віденські кафе. Одним з перших у Відні відкрилося кафе «Блакитна Пляшка», засновником якого був польський українець, аристократ і дипломат Юрій-Франц Кульчицький.


Кав’ярня «Блакитна Пляшка», 18-те століття, Відень, Австрія. Фото: doroteum.com

У 18-му столітті кава завоювала Німеччину. За історичними свідченнями Людвіг ван Бетховен був завзятим шанувальником кави і дотримувався правила заварювати точнісінько шістдесят молотих зернят кави на чашку. Популярність та ажіотаж навколо кави надихнули Йоганна Себастьяна Баха написати в 1730-ті роки свою Кавову Кантату. Музикальний твір включає арію дівчини, що просить батька дозволити їй випити чашечку кави, яка так гарно смакує. Пропонуємо прослухати цю арію у виконанні Сумі Джо - лауреатки премії Греммі, володарки колоратурного сопрано, оперної співачки з Південної Кореї. Підбірку фото кав'ярників та кавування різних епох дивіться нижче.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

Франсуа Бушер, «Сніданок», 1739 р., Музей Лувру, Париж, Франція. Фото: louvre.fr
Жан-Баптіст-Густав Одіет, Сервіз для чаю та кави в стилі Людовіка XVI, Париж, 1892 р. Фото: R. Redding Antiques
Кав‘ярник, друга половина 17-го століття, японський фарфор імарі, бронза. Фото: Anita Gray
Жан-Ет‘єн Леотард, «Голландська дівчина за сніданком», 1756-57 рр., Амстердам. Фото: Rijksmuseum.
Франсуа-Томас Жермен, Кав’ярник, Франція, 1757 р., срібло, чорне дерево, Нью-Йорк, США. Фото: MET
Пол де Ламері, Кав’ярник Георга II, 1738 р., срібло, чорне дерево, Нью-Йорк, США. Фото: MET
Інтер’єр кав’ярні в Лондоні, 1668 р., Британська Бібліотека, Лондон, Великобританія. Фото: bl.uk
Ерік Магнуссен, кубічний кавовий сервіз, 1927 р., Колекція Купер Хьюітт, Нью-Йорк, США Фото: Cooper Hewitt
Ліно Сабаттіні, сервіз «Комо» для чаю і кави, 1925 р., срібло. Фото: Christie’s

76 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page