top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Живопис Рококо: Елегантність Вишуканої Фантазії. Ватто, Буше, Фрагонар

Художній стиль рококо вважається одним із найвпливовіших явищ французського мистецтва поряд з імпресіонізмом. Стилістичні особливості рококо почали проявлятися у першій половині 18-го століття, як альтернатива масивному бароко, та формальному і геометричному стилю Людовіка XIV. Рококо продовжило яскраву барокову естетику адаптуючи її у більш грайливі, екстравагантні і вишукані форми, які відповідали сучасному смаку французської аристократії того часу і особисто королю Людовіку XV. Новий художній рух швидко охопив живопис, скульптуру, архітектуру і декоративне мистецтво, і поширився поза межами Франції, набуваючи популярності в північній Італії, Австро-Угорщині, Баварії, Центральній та Східній Європі, та Росії.

Жан-Антуан Ватто, «Паломництво на острів Сітера», 1717 р., Музей Лувру, Париж, Франція. Фото: Wikipedia

В живописі, засновником галантного стилю рококо став французський художник Жан-Антуан Ватто (1684-1721). Саме він вважається винахідником живописного жанру «фет галaнт» (фр. fête galante), або елегантна прогулянка, який зазвичай відображає вишукані елегантні пари в розкішних сукнях чи маскарадних костюмах прогулюючись парками, садами чи мрійливо-чарівними лісами. Ще одним спорідненим жанром живопису рококо є «фет шампетр» (фр. fête champêtre) - пасторальні ідеалізовані сцени відпочинку, пікніків та любовних розваг на природі чи в садочку. Картини в жанрі «фет шампетр» включають живописні групи розкішно одягнутих аристократів, музикантів та акторів на фоні садових павільйонів, фонтанів чи мальовничих паркових руїн.

Жан-Антуан Ватто, фет шампетр «Любовні насолоди», 1719 р., Галерея Дрездену, Німеччина. Фото: skd.museum

Стиль рококо характеризують легка, органічна орнаментація та вишукані, асиметричні форми натхненні природою; ніжні, пастельні тональності кольорів; надзвичайна увага до вишуканого опрацювання деталей в живописі чи декоративних предметах; грайлива тематика сюжетів, ідеалізація фігур і їх середовища. Справжнім майстром пасторальних сцен, декоративних алегорій та ідеалізованих сюжетів на класичні теми був французський художник, графік і гравер Франсуа Буше (1703-1770). Особливий вплив на творчість Франсуа Буше мали твори Пітера Пола Рубенса і Антуана Ватто. Буше оспівував міфологічну та любовну ідилію, гармонію і спокій природи, створюючи дещо театралізовані, декоративні композиції.

Зліва направо:

1. Франсуа Буше, «Вбирання Венери», 1751 р., Музей Метрополітан, Нью-Йорк, США.

Фото: metmuseum.org

2. Жан-Оноре Фрагонар, «Гра», 1752 р., Музей Мистецтв Толедо, США.

Фото: toledomuseum.org

3. Франсуа Буше, «Одаліска», 1752 р., Стара Пінакотека, Мюнхен, Німеччина.

Фото: pinakothek.de

 

Визначним французським художником, творчість якого стала символом стилю пізнього рококо і уособила його безмежний гедонізм, зайву декоративність та еротицизм, був Жан-Оноре Фрагонар (1732-1806). Незважаючи на декоративно-розважальну форму його картин, кожна з них має складні приховані сенси та історії, що відображають суспільні цінності та гендерні взаємовідносини.

Зліва направо згори до низу:

1. Жан-Оноре Фрагонар, «Гойдалка», 1767 р., Воллес Колекція, Лондон, Великобританія.

Фото: wallacecollection.org

2. Франсуа Буше, «Чотири Сезони: Весна», 1755 р., Колекція Фріка, Нью-Йорк, США.

Фото: frick.org

3. Франсуа Буше, «Прерваний сон», 1750 р., Музей Метрополітан, Нью-Йорк, США.

Фото: metmuseum.org

4. Жан-Оноре Фрагонар, «Замок», 1777 р., Музей Лувру, Париж, Франція. Фото: louvre.fr

 

18-те століття було означено виникненням потужного інтелектуального, філософського і наукового руху в Європі, пізніше названого епохою «Просвітництва». Стримка поява ідей щодо розвитку і структури суспільства, розбудови держави, отримання наукового знання і досвіду, розпочала процес перегляду цінностей прогресивної європейскої еліти. Це у свою чергу призвело до поступової зміни художнього смаку серед аристократії - основного замовника і споживача мистецтва. Ідеї галантної легковажності і розбесщеності, які відображало мистецтво рококо, почали поступатися ідеалам неокласицизму.


 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

6 582 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page