top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Золота Епоха Джазу

Оновлено: 17 груд. 2020 р.

Джаз є унікальним музичним жанром, в якому змішалися різноманітні стилі: традиційні афро-американські пісні та релігійні гімни, народні пісні Західної Африки, европейська класична та латино-американська музика. Від часу свого народження в Новому Орлеані наприкінці 19-го століття, джаз пережив бурхливий розвиток і на сьогодні фахівці нараховують більше двадцяти різних напрямів джазової музики.

Джазовий оркестр з Хьюстона, Техас, 1921 р. Фото: Pintrest


Історія джазу нерозривно пов’язана з історією рабства в США. Південні штати Луїзіана, Міссісіпі, Джорджія, Алабама та обидва штата Кароліни були головними центрами рабовласницької економіки в 1860-х роках. Після громадянської війни та заборони рабовласництва в 1865 році, у великих містах півдня, зокрема в Новому Орлеані почали з’являтися нові можливості для освіти та професійної діяльності афро-американців. Незважаючи на жорстоку сегрегацію та дискримінацію, сфера музики та театрально-розважальних перформансів залишалася доступною для вільних афро-американців, і Новий Орлеан став важливим центром такої діяльності.

Фото: Pintrest


Джаз зародився на основі блюзу - музичної форми, що склалася з робочих пісень, польових перекличок та приспівок, релігіних гімнів і балад африканських рабів Південо-Американських Штатів. Класичний блюз важко сплутати з більш ритмічним та динамічним джазом. До блюзу додалися афро-кубінські мотиви іспанської Хабанери та музикального стилю «рег-тайм». Всесвітньо відомий «Рег Кленового Листа» (1899) класичного піаніста Скотта Джопліна є яскравим зразком синкопації (або ритмічної варіації), що лягла в основу класичних джазових композицій.

Блюзова композиція:

Роберт Лірой Джонсон, «Коли у тебе є гарний друже» (1936), записано в Сан Антоніо, Техас


Скотт Джоплін, «Рег Кленового Листа» (1899), опубліковано компанією «Джон Старк і Син», Сейнт-Луіс, Міссурі

Імпровізація є головною рисою, що відрізняє джаз від інших музичних жанрів. Результати одного дослідження групи професорів Університету Джона Хопкінса показали, що коли джазові музиканти імпровізують, їх мозок відключає області пов’язані із самоцензурою та інтроспекцією, натомість активізується область відповідальна за самовираження. Висновки дослідження також відзначають активізацію мовної частини мозку, коли двоє музикантів ведуть «музичний діалог». Навіть якщо людина не є джазовим музикантом, пульсуючи ритми імпровізації значним чином стимулюють розум, творчість та критичне мислення дорослих і особливо дітей.

Фото: Pintrest


Джаз швидко набрав популярності в Америці на початку 20-го століття і став каталізатором народження численних джазових оркестрів, відкриття танцювальних майданчиків і мьюзик-холів. За часів так званої «Прохибіції» ( англ. "prohibition "- заборони виготовлення, імпорту, перевезення та продажу алкоголю) у 1920-1933 рр., джаз став важливим компонентом нової культури нічних клубів, де не лише слухали захоплюючу музику, а і нелегально споживали спиртні напої. Одним із найвідоміших джазових клубів Америки був «Котон Клаб» в нью-йоркському Гарлемі.

Верх: Фото "Котон Клаб",1935 р., Гарлем, Нью-Йорк.

Низ, ліворуч: Оркестр Дюка Еллінгтона; праворуч: танцівниці, сестри Доллі.

Фото: Pintrest

 

Серед яскравих зірок Золотого Періоду класичного джазу безумовними фаворитами публіки були Луі Армстронг та Дюк Еллінгтон. Народжений в бідному середовищі в Новому Орлеані, Луі Деніел Армстронг (1901-1971) став світовою зіркою, видатним американським трубачем, композитором, актором та вокалістом. Його колега по джазу, Едвард Кеннеді «Дюк» Еллінгтон (1899-1974) народився в Вашингтоні, Округ Колумбія, в музикальній родині, і зробив блискучу професійну кар’єру джазового піаніста, композитора і лідера джазового оркестру.

Ліворуч: Луі Деніел Армстронг. Праворуч: Едвард Кеннеді «Дюк» Еллінгтон.

Фото: Pintrest

 

Обидва музиканти виступали в славетному «Котон Клаб» в Гарлемі та працювали із видатними джазовими вокалістками. Серед великих джазових голосів варто назвати виконавицю блюзу Бессі Сміт (1894-1937), славетну майстриню вокальної імпровізації Біллі Холідей (народжену Елеонорою Феган 1915-1959) і визнану «Королеву Джазу» Еллу Фітцджералд (1917-1996).

Зліва направо: Бессі Сміт, Біллі Холідей, Елла Фітцджералд

Фото: Pintrest, Murray Norman

Пропонуємо зануритися в чарівні мелодії джазу в компанії Елли Фітцджералд та Луі Армстронга в їх спільному альбомі 1956 року.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 
1 639 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page