top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Йяйоі Кусама - Зірка Авангарду

Оновлено: 14 серп. 2020 р.

Йяйоі Кусама (Yayoi Kusama) - культова авангардистка родом з Японії. Цього року їй виповнилося 90-то років. Королева кольору та горошків, найдорожчя з живущих жінок-митців ( її робота продалася на аукціоні у 2018-му за 108 мільйонів долларів), вона створила світовий арт-бренд, який за своєю популярності дорівнює імпресіонізму. На її шоу неможливо попасти бо квітки розбирають протягом години з моменту випуску у продаж. У 2012 році Кусама почала працювати з модним домом Луі Віттон над новою ексклюзивною колекцією за мотивами своєї творчості. Її кольорові роботи створили справжній бум в індустрії дитячого розвитку, книжок та іграшок. В Японії вона стала легендою і у 2017 році відкрила в Токіо музей свого мистецтва.

Йайоі Кусама у віці 85 років під час своєї виставки у Лондоні. Джерело: telegraph.co.uk

Йяйоі Кусама мала складне дитинство. Вона була молодшою дитиною в родині, рано проявила талант до мистецтва та поезії. Матір негативно сприймала творчі починання доньки і частенько поводилася з нею дуже суворо. Проблеми у стосунках між матір’ю і батьком стали для Кусами дуже травматичними. У 10 років у неї почалися галюцинації як спалахи світла, яскравих квітів та горошків. Враження від пережитого Йайоі почала перетворювати у мистецтво. Її творчість стала втечею від реальності, від родини та власних думок. Пізніше вона пережила світову війну та усі наслідки японського імперіалізму працюючи ще підлітком на війсковому заводі. Після війни Кусама закінчила художню школу в Кіото і почала виставлятися.

Йайоі Кусама з експонатами виставки. Джерело: modernamuseet.se

У 1958-му році вона переїжджає до Нью-Йорку і швидко стає центровою фігурою світового авангарду опереджаючи його розвиток на декілька десятиліть. Кусама працює не тільки у живопису. Сфера її творчості охоплює також перформанс-арт, поезію та літературу, кіно і моду. Працюючи із авто-біографічними, психологічними та сексуальними елементнами Кусама створила у своїх шедеврах захоплюючий фейерверк поп-арту, сюрреалізму та абстрактного експресіонізму. Її знакові гарбузи, дзеркальні кімнати безмежності, сіточні та горошкові розписи стали захоплюючими об‘єктами паломництва мільонів відвідувачів.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

78 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page