top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Камера-Обскюра. Використання Оптичних Приладів у Живописі

Коли ми дивимося на шедеври голландського чи італійського живопису, неможливо не захоплюватися фантастичним реалізмом портретів, ретельно виписаними деталями натюрмортів і топографічною точністю пейзажів. Чим можна пояснити такий надзвичайний розвиток реалістичного живопису починаючи з 17-го століття?

Ліворуч: Йоханнес Вермеєр, «Дівчина з Перлиновою Сережкою», 1665 р., Морітчуєс, Гаага, Нідерланди. Фото: wikipedia

Праворуч: Сер Джошуа Рейнолдз, «Елізабет, Леді Тейлор», 1780 р., Колекція Фріка, Нью-Йорк, США. Фото: wikimedia

 

У наукових колах триває дискусія щодо буденного використання класиками живопису оптичного прилада - камери-обскюри, для відтворення реалістичної перспективи. Свою гіпотезу розвитку історії західного мистецтва у 2001 році висловив відомий британський художник Девід Хокні, який разом із фізиком Чарльзом Фалько опублікував теоретичний висновок: стримкий розвиток реалізму та точності зображення у західному живописі починаючи з Ренесанса був спричинений поширеним використанням помічних оптичних засобів (камери-обскюри та камери-люсіди).

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч.

1. Йоханнес Вермеєр, «Солдат із Усміхненою Дівчиною», 1657 р., Колекція Фріка, Нью-Йорк, США. Фото: wikipedia

2. Йоханнес Вермеєр, «Алегорія Живопису», 1668р., Музей Історії Мистецтва, Відень, Австрія

Фото: wikipedia

3. Сер Джошуа Рейнолдз, «Леді Вальдегрейв», 1781 р., Національна Галерея Шотландії, Едінбург, Шотландія. Фото: nationalgalleries.org

 

Камера-обскюра, попередниця фотоапарату - оптичній пристрій, який дозволяє отримувати зображення об’екту на холсті чи папері за допомогою проекції іміджу через маленький отвір. Художник обводить імідж олівцем створюючи таким чином реалістичний малюнок майбутньої картини. Камера-обскюра мала декілька варіацій: це могла бути закрита скринька, тент або кімната із простою чи більш складною системою лінз та дзеркал і маленьким отвором для проекції іміджу.

Використання камери-обскюри для малювання

Властивостями камери-обскюри цікавився ще Леонардо да Вінчи, але широке використання пристрій набув серед европейських художників 17-го-18-го століття і залишався популярним аж до появи першого фотоапарату на прикінці 19-го століття. Серед відомих майстрів, які можливо досить активно використовували камеру у роботі над картинами дослідники називають, зокрема, голландця Йоханнеса Вермеєра (1632-1675), британського портретиста сера Джошуа Рейнолдза (1723-1792), та відомих венеціанських пейзажистів Джованні Антоніо Каналєтто (1697-1768) та Бернардо Беллотто (1721-1780).

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч.

1. Бернардо Беллотто, «Вид Великого Каналу», 1743 р., Центр Гетті, Лос-Анджелес, США

Фото: getty.edu

2. Бернардо Беллотто, «Венеція, Видовид з Палацом Доджей», рік невідомий, приватна колекція. Фото: christies.com

3. Джованні Антоніо Каналетто, «Повернення Бьюсенторо до Палацу Доджей», 1730 р., Музей Пушкіна, Москва, Росія

4. Джованні Антоніо Каналетто, фрагмент, «Повернення Бьюсенторо до Палацу Доджей», 1730 р., Музей Пушкіна, Москва, Росія

5. Джованні Антоніо Каналетто, фрагмент, «Повернення Бьюсенторо до Палацу Доджей», 1730 р., Музей Пушкіна, Москва, Росія

 

Візуальний аналіз творів Йоханнеса Вермеєра дає можливість стверджувати наявність «фотографічної перспективи» у композиціях його картин. Бернардо Беллотто використовував камеру для досягнення високої точності своїх урбаністичних пейзажів. До нашого часу дійшли камери-обскюри, які належали безпосередньо Рейнолдзу і Каналєтто, але обсяг використання камери у їх творчості залишається невідомим. У 2017 році напередодні виставки творів Каналєтто в Лондоні, фахівці Royal Collection Trust поставили під сумнів широке використання художником камери-обскюри для створення первинних ескизів своїх картин. За допомогою інфрачервоного проміння, дослідники знайшли докази оригінальних набросків, що вкрай відрізняється від простого обведення іміджу.

Камера-обскюра, яка належала венеціанському художнику Джованні Антоніо Каналєтто. Фото: google

Використання оптичних пристроїв ні в якому разі не зменьшує талановитість видатних художників-класиків. Скоріш інформація про те, як використалися оптичні камери в живописі дає можливість більш ретельно дослідити індивідуальні методи роботи кожного митця та краще зрозуміти техніку «старих» майстрів.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

27 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page