top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Композиція в Класичному Живописі

Композиція - це розташування візуальних елементів на тлі живописної роботи (картини, фрески, тощо). Візуальні елементи композиції включають фігури та об‘єкти в класичному репрезентативному живописі, або форми, лінії та кольорові плями в абстрактному.

Композиція відіграє колосальну роль у формуванні візуального досвіду та взаємодії глядача із витвором мистецтва. Від рішення художника щодо композиції залежить ціла низка вражень: що захопить перший погляд на картині; яким шляхом погляд буде подорожувати по полотну; якому елементу буде наданий акцент; яке відчуття буде в цілому складатися від живопису - спокій та рівновага чи динамічний рух, або хаотичність та нервовість. 


Рух погляду по зображенню є дуже важливим, бо створює приємніші і більш природні відчуття від картини ніж фіксація ока на одному місці чи елементі. Композиція має спонукати око рухатися від одного елементу до іншого, тримаючи погляд на зображенні вцілому, підкреслюючі центральні фігури чи точки фокусу.


Найстабільнішою композиційною формою в класичному мистецтві є піраміда (або її спрощена форма - трикутник). Пірамідальна композиція створює у глядача відчуття простору, балансу, спокою та гармонії, розташовуючі фігури вздовж тривимірної геометричної форми. Піраміда та трикутник фокусують погляд на верхівці повільно переводячи його на лінію горизонту. Також трикутна композиція несе в собі значну християнську символіку єдності святої Троїці. 

Леонардо да Вінчі, "Мадонна в гроті", 1483-1486 рр., Музей Лувру, Париж, Франція

Пірамідальна та трикутна форми вважаються класичними композиціями майстрів високого Ренесансу. Їх блискуче створювали у своїх роботах Леонардо да Вінчі та Рафаель. Дивлячись на «Мадонну в гроті» Леонардо (будь яку з двох картин), зауважте як ваш погляд подорожує гранями піраміди, по підсвітленним фігурам немовлят та ангела, фокусується на обличчі мадонни і переходить вдалину містичного пейзажу на задньому плані. Геній Леонардо постійно утримує наше око не даваючи йому ні на мить відірватися від шедевру.


Леонардо да Вінчі, "Мадонна в гроті", 1495-1508 рр., Національна Галерея, Лондон, Великобританія

Таке саме враження спокою та балансу створює «Альба Мадонна» Рафаеля 1510 року. Приділіть трохи часу роздивитися цю надзвичайну картину, спостерігаючи за тим, як рухається ваш погляд, які елементи привертають увагу. Відчуйте наскільки гармонійно створена ця композиція, як лінії погляду мадонни та немовлят спонукають ваші очі слідкувати за ними. Постійний рух погляду між різними елементами композиції  картини «Альба Мадонна» створює своєрідний візуальний ритм.

Рафаель, "Альба Мадонна", 1510 р., Національна Галерея, Вашингтон, США

Динамічна форма композиції, що створює відчуття енергії, хвилювання, нетерпіння чи тривоги, складається з однієї чи декількох діагональних ліній. Широку популярність діагональні композиції набули в епоху бароко. Діагональ не стабільна, вона створює напругу, візуальний інтерес, та керує поглядом глядача. Діагональні композиції віртуозно використовує в своїх полотнах Тінторетто. Їх можна знайти у Рубенса та Караваджо, Тіціана і Ван Дайка. Наприклад, в своїй відомій картині «Підняття на Хрест» 1610 року, Рубенс створив візуально сильний діагональний акцент поставивши основу хреста в нижню праву частину композиції і зробивши тіло Христа головним фокусом. Наш погляд мандрує уверх вздовж діагоналі, створюючи надзвичайне враження, що подія розгортається прямо перед нашими очима. 

Пітер Пол Рубенс, "Підняття на Хрест", 1610 р., Кафедральний Собор, Антверпен, Бельгія
Тінторетто, "Остання Вечеря", 1592–1594 рр., Базиліка Сан-Джорджіо Маджоре, Венеція, Італія
Тінторетто, "Святий Георгій і Дракон", 1558 р., Національна Галерея Лондону, Великобританія

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

107 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page