top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Мауріц Ешер - Майстер Неможливого

Його часто називають сюрреалістом, хоча творчість Мауріца Ешера уособлює не стільки  підсвідомі відчуття чи мрії, скільки дослідження складної візуальної взаємодії об’єктів, багатогранність перспектив та оптичних ілюзій. Мауріц Корнеліс Ешер (1898-1974) народився в Нідерландах в родині інженера-будівельника. Художник працював з різноманітними графічними медіа включаючи ксилографію, літографію і мецотінт. Ранній досвід в дитинстві виявився для майбутнього графіка не просто неприємним, а дещо травматичним. Своє перебування в середній школі Ешер згадував із жахом називаючи навчальний заклад «живим пеклом». Нескінченні сходові марші шкільної будівлі надовго залишаться в уяві художника, і згодом стануть однією з центральних тем в його творчості. 

Мауріц Корнеліс Ешер,

Ліворуч: "Цикл", 1938 р., літографія.

Праворуч: "Будинок сходів", 1951 р., літографія.

Фото: wikiart, Pinterest

 

В багатьох своїх графічних роботах, Ешер пропонує глядачу унікальну візуалізацію концепцій відносності простору та комплексності перспективи. Наприклад, одна з найвідоміших літографій Ешера «Відносність» (1953 р.) відображає декілька джерел сили тяжіння, в яких знеособленні фігури функціонують в паралельних реальностях. При цьому структура сходових маршів одночасно використовується фігурами з різними джерелами тяжіння створюючи фантастичну картину- головоломку. Сходові марші Ешера стали культовим іміджем психоделічного мистецтва і увійшли до історії світової поп-культури завдяки використанню в популярних кінофільмах та ТВ-шоу, на обкладинках музичних дисків, у відео-іграх та навіть конструкторі Лего.

Мауріц Корнеліс Ешер, «Відносність» 1953 р., літографія. Фото: wiki

 

Протягом 1920-30-х років, Мауріц Ешер багато подорожував по Італії, Франції та Іспанії. Особливе захоплення у художника викликали італійські краєвиди та мавританська архітектура Іспанії: старовинна фортеця Альгамбра в місті Гранада і мечеть-кафедральний собор в Кордобі. Глибоке враження на Ешера створили мавританські мозаїки Альгамбри. На довгі роки вони стануть джерелом натхнення для графічних мозаїчних композицій, в яких художник поєднає результати геометричного аналізу і свою багату уяву з любов’ю до природніх форм. 

Мозаїка Альгамбри, Гранада, Іспанія

 

Тесселяції (англ. tessellation), або мозаїчні композиції Мауріца Ешера створюють захоплюючий візуальний ефект. Художник використовує чіткі математичні правила для конструювання композиції, одночасно перетворюючи геометричні елементи мозаїки на природні об’єкти, що додає візерунку якість оптичної ілюзії. Ешер застосовує принципи симетрії в дослідженні геометричних властивостей природних візуальних образів, і приділяє особливу увагу художній репрезентації нескінченності. 

Мауріц Корнеліс Ешер, Симетрічні системи, 1940-ві роки, ксилографія. Фото: Pling, wiki

 

Тесселяції Ешера мали неабияких вплив на світову наукову спільноту, пропонуючи яскраві візуальні метафори абстрактних математичних концепцій. Незважаючи на відсутність спеціальної математичної освіти, Ешер мав колосальну інтуїцію і глибоке розуміння нюансів дисципліни, цікавився математичними публікаціями, спілкувався з відомими науковцями, математиками і фізиками включаючи Нобелевського лауреата Роджера Пенроуза, Джорджа Пойя і Гарольда Коксетера.  Графічні роботи Ешера в свою чергу наштовхнули науковців на нові дослідження в галузі кристалографії - експериментальної науки про визначення розташування атомів у кристалічних твердих тілах. 

Мауріц Корнеліс Ешер,

Ліворуч: "Все менше і менше", 1956 р., ксилографія.

Праворуч: "Обмеження кола IV (Рай і Пекло)", 1960 р., ксилографія.

Фото: Pinterest

 

Мауріц Ешер увійшов в історію мистецтва 20-го століття як людина, яка в своїй творчості прибрала межу між мистецтвом і наукою, поєднала складні математичні ідеї з вишуканим графічним виконанням, витонченим реалізмом та художньою фантазією. 

Мауріц Корнеліс Ешер, "День і Ніч", 1938 р., ксилографія. Фото: Christie's

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 
85 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page