top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Мистецька Система Координат. Від Натуралізму до Абстракції

Оновлено: 4 жовт. 2020 р.

Історія візуального мистецтва нараховує безліч художніх течій, напрямків, рухів і шкіл. Для систематизації цього різноманіття і розуміння розвитку мистецтва важливо розрізняти дві головні категорії між якими простягається континіум мистецької системи координат: репрезентативне і нерепрезентативне мистецтво.


Репрезентативне мистецтво включає відображення об’єктів та подій реального світу. Найвідомішою репрезентативною формою є натуралізм, який передає навколишній світ з усією повнотою, природністю і точністю. Натуралізм бере початок з доісторичних часів та перших наскельних розписів. Натуралізм не треба плутати з реалізмом, який також є репрезентативним і може бути натуралістичним. Натуралізм ставить акцент на тому, наскільки правдиво і близько до природнього оригіналу написан об’єкт; реалізм фокусується на правдивості самого об’єкту чи події, що реально існує чи відбувається. Наприклад, до натуралізму можно віднести натюрморт, пейзаж чи портрет виконаний з фотографічною точністью, а зразком реалізму буде ілюстрація соціальних явищ чи політичних подій.

Ліворуч: Натуралізм. Пітер Пол Рубенс, «Автопортрет з Ізабеллою Брандт (Жимолость Бауер)», 1609 р., Пінакотека, Мюнхен, Німеччина. Фото: pinakothek.de

Праворуч: Реалізм. Грант Вуд, «Американська готика», 1930 р., Художній Інститут Чікаго, США. Фото: artic.edu

 

Протягом історії, візуальне мистецтво рухалося від репрезентації і натуралізму до повної абстракції. На цьому шляху відбувалися модифікації натуралізму у вигляді ідеалізації та стилізації форми і іміджу. Концепція ідеалізації включає створення ідеального образу, тобто найпривабливішого обличчя, казкового волосся та вбрання, ідеально пропорційної фігури без будь яких недоліків чи вад. Стилізація, у свою чергу, відступає від реального вигляду і надає візуальному об’єкту унікальну стандартизовану інтерпретацію. Абстракцію іноді вважають різновидом художньої стилізації образів до базових елементів мистецтва: лінії, фігури, кольору та форми. Абстракціонізм може певною мірою відображати реальні об’єкти, або повністю переходити в нерепрезентативну форму.

Зліва направо, згори до низу: 1. Ідеалізація. Франсуа Бушер, «Пастораль», 1760 р., Державна Художня Галерея, Карлсрує, Німеччина. Фото: kunsthalle-karlsruhe.de

2. Стилізація. Густав Клімт, фрагмент «Поцілунок (Коханці)», 1908 р., Галерея Бельведер, Відень, Австрія. Фото: belvedere.at

3. Абстракція. Пабло Пікассо, «Поцілунок», 1925 р. Фото: pablo-picasso.space

4. Сюрреалізм. Рене Магріт, «Коханці», 1928 р., Музей Модерного Мистецтва, Нью-Йорк, США. Фото: moma.org

 

Метаморфози візуального мистецтва від натуралізму до абстракції прекрасно проілюстрував засновник художнього руху Де Стайль, голландський художник і архітектор Тео ван Дусбург (1883-1913). Головною ідеєю руху Де Стайль заснованого ван Дусбургом став процес спрощення візуальної композиції до повної абстракції з використанням геометричних фігур. Ван Дуйсбург продемонстрував цей процес в ескізах трансформації іміджу корови. Ці ескізи стали класичним прикладом взаємозв’язку між різними візуальними мовами мистецтва.

Тео ван Дусбург, серія фігуративних ескізів трансформації іміджу корови, 1918 р. Фото: Pinterest

Нерепрезентативне мистецтво, що не відображує будь-які природні об’єкти, використовує основні компоненти візуальної мови (як-то колір, форму, лінію, тощо) для передачі емоцій, настрою, почуттів чи інших концепцій. В категорію нерепрезентативного мистецтва відносять супрематизм, абстрактний експресіонізм і Де Стайль. Окреме місце поряд з репрезентацією і повною абстракцією належить концептуальному мистецтву, в якому ідея чи концепція має більш важливе значення ніж естетика, технічне виконання чи інструментарій. Важливо зауважити, що незалежно від вибора художнього виразу будь-то натуралізм, концептуалізм чи повна абстракція, візуальне мистецтво залишається потужним комунікаційним засобом передачі ідей та емоцій, суспільних цінностей, історичного досвіду та соціальних феноменів.

Нерепрезентативне мистецтво (повна абстракція). Василь Кандінський, Композиція #7,

1913 р., Третьяковська Галерея, Москва, Росія. Фото: Pinterest

 

Концептуалізм. Сол ЛеВітт, Настінний розпис #1136, 2004 р., Національна Галерея Шотландії. Фото: nationalgalleries.org

 
 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

104 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page