top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Музи Рубенса

Оновлено: 18 вер. 2020 р.

Славетний фламандський живописець Пітер Пол Рубенс (1577-1640) був оточений жіночою красою протягом життя і знаходив моделі для своїх розкішних білявих богинь та чорнявих грацій безпосередньо серед членів своєї великої родини. Рубенс - один з найвпливовіших європейських художників епохи бароко, неймовірно талановитий, успішний не лише як митець, керівник найбільшої майстерні живопису в Європі, а ще і як дипломат, головний перемовник у стосунках між Іспанією, Англією та Францією.

Пітер Пол Рубенс, "Автопортрет", 1623 р., Королівська Колекція, Великобританія. Фото: google

Рубенс народився в сім’ї юриста Яна Рубенса. Його батько працював радником королеви Анни Саксонської, з якою мав бурний любовний роман, що закінчився народженням доньки Кристіни фон Дітц. За любовний зв’язок з королевою Ян Рубенс був ув‘язнений і лише турбулентність політичної ситуації врятувала йому життя. Молодий Пітер Рубенс отримав класичну гуманістичну освіту в Антверпені, після чого багато подорожував по Італії вивчаючи античне мистецтво і живопис великих італійських художників. Твори Мікеланджело, Рафаеля та Леонардо да Вінчи вплинули на подальший розвиток Рубенса як художника. Особливе враження на нього створили картини Караваджо. 

Пітер Пол Рубенс,"Мадонна та Христос немовля із Святими Іоаном та Єлізаветою", 1612 р., приватна колекція.

Після повернення до Антверпену, 32-х річний Рубенс, вже широко відомий в усіх королевських домах Європи, одружується, розпочинає сімейне життя і відкриває велику студію живопису з більш ніж 20-ма помічниками та учнями. Серед видатних учнів Рубенса знаходимо таких відомих живописців як Ентоні ван Дайк і Франс Снайдерс. 

Пітер Пол Рубенс, "Сад кохання", 1633 р., Музей Прадо, Мадрид, Іспанія. Фото: wiki

Пітер Рубенс був одружений двічі і якщо подивитися на його родинні зв’язки, легко уявити якою великою спільнотою жила сім’я Рубенсів. Прослідкуємо заплутані стосункі в родині: тітка першої жінки Рубенса Ізабелли Брант була заміжня за його братом; сестра Ізабелли Брант, Клара, одружилася з братом другої жінки Рубенса Хелени Фурма. Яке відношення це має до мистецтва? Пітер Рубенс не просто мав велику плутану родину, він черпав натхнення у постатях своїх дружин, дітей та родичів, неодноразово відтворюючи їх образи у своїх монументальних полотнах.

Зліва направо:

1. Пітер Пол Рубенс, "Портрет Ізабелли Брант, 1620-25 рр., Музей Мистецтв Клівленда, США.

Фото: clevelandart.org

2. Пітер Пол Рубенс, Портрет леді (Клара Брант, в заміжжі Фурма), 1630 р., Колекція Уоллеса, Лондон,Великобританія. Фото: artuk.org

3. Ян Бокхорст, "Портрет Хелени Фурма", 1630 р., Королівські Музеї Образотворчих Мистецтв Бельгії. Фото: Web Gallery of Art

4. Сер Ентоні Ван Дайк, "Сюзанна Фурма та її дочка", фрагмент, 1621 р., Національна Галерея, Вашінгтон, США. Фото: nga.gov

 

Великий художник бароко обожнював повногрудих, пишних жінок з розкішними формами. Рубенс не лише підняв цей тип жіночої краси на рівень високого мистецтва, а й надав йому своє ім’я. Жінки в стилі «рубенеск» з повними стегнами, пружними грудьми, молочною шкірою та ніжно-рожевим рум‘ямцем назавжди стали символом бароко.

Пітер Пол Рубенс, "Венера перед дзеркалом", 1613-1615 рр., Музей Ліхтенштайну. Фото: wiki
Пітер Пол Рубенс, "Шуба" (портрет Хелени Фурма), 1638 р., Музей Історії Мистецтв, Відень, Астрія. Фото: wiki
 

Рубенс був закоханий і безмежно відданий своїй першій дружині Ізабеллі Брант (1591-1626). Він написав чимало її портретів, включаючи свій відомий автопортрет з 18-ти річною Ізабеллою в рік їх одруження. Історики мистецтва знаходять обличчя та постать Ізабелли в насичених міфологічними фігурами картинах Рубенса. Своїх дітей Рубенс залюбки перетворював на ангелів, купідонів та путті, що супроводжували королев та богинь. 

Пітер Пол Рубенс, "Автопортрет з Ізабеллою Брант", 1609 р., Стара Пінакотека, Мюнхен, Німеччина. Фото: wiki

Ізабелла Брант померла від чуми в 34 роки, залишивши Рубенсу трьох дітей. Художник в той час перебував на піку своєї карьери виконуючи великі художні замовлення для двора французської королеви Марії Медічі, та дипломатичні місії від іспанського дому Габсбурґів. Через чотири роки після смерті Ізабелли, 53-х річний Рубенс одружився знов на 16-ти річній Хелені Фурма (1614-1673), яка надихнула великого художника на цілу низку портретів. Хелена була відомою красунею Антверпена, яку оспівували поети та аристократи. Отже не дивно, що жінок схожих на Хелену, її сестру Сюзанну та сестру першої дружини Клару Брандт можна знайти в багатьох картинах Рубенса в образах богинь, німф і грацій. 

Ліворуч: Пітер Пол Рубенс,"Хелена Фурма у весільній сукні", фрагмент, 1630 р., Стара Пінакотека, Мюнхен, Німеччина. Фото: wiki

Праворуч: Пітер Пол Рубенс, "Портрет жінки" (Сюзанни Фурма), 1625-1627 рр., Музей Метрополітан, Нью-Йорк, США. Фото: metmuseum.org

Пітер Пол Рубенс, "Три Грації", 1630-1635 рр., Музей Прадо, Мадрид, Іспанія. Фото: wiki

Пітер Пол Рубенс, "Союз Землі і Води", 1618 р., Музей Ермітаж, Санкт-Пітербург, Росія. Фото:wiki.

Пітер Пол Рубенс, "Суд Паріса",1638-1639 рр., Музей Прадо, Мадрид, Іспанія. Фото: wiki


 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

259 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Komentarze


Komentowanie zostało wyłączone.
bottom of page