top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Планета «Пікассо»

Оновлено: 6 вер. 2020 р.

Творчість іспанського художника Пабло Пікассо (1881- 1973) настільки численна, різноманітна та впливова, що без неї важко уявити мистецтво 20-го століття. За своє життя Пікассо створив понад 20 тисяч творів живопису, графікі та малюнку, скульптур та керамікі, театральних декорацій і костюмів. Результатами численних творчіх експериментів Пікассо стала поява та розквіт кубізму та сюрреалізму, винахід нової мистецької техніки колажу. Деякі його роботи створили просто тектонічні зсуви у мистецтві. Пікассо захоплювався, вивчав і наслідував творчість Сезана, який «відчинив вікно» у модернізм. Коли настав час Пікассо, він просто «виніс стіну» і ввійшов у нову еру мистецтва як головна фігура.

 

Детальніше про творчість Сезана читайте Поль Сезан і Народження Модернізму

 

Художній талант Пікассо розкрився ще в дитинстві. Його творчість поділяють на декілька періодів. Ранні роботи (1896-1900) виконані в манері класичного реалізму із деяким впливом символізму.

Зліва направо:

«Автопортрет», 1896 р., Музей Пікассо, Барселона, Іспанія

«Портрет Матері Художника», 1896 р., Музей Пікассо, Барселона, Іспанія

«Чоловічий Торс», 1893 р., Музей Пікассо, Барселона, Іспанія


Фото: mymodernmet

 

Після переїзду Пікассо до Парижу, Блакитний період творчості (1901—1904) був пов’язаний із глибокою депресією художника після трагичноі загибелі близького друга, і відзначався блакитно-зеленою кольоровою гамою, та сумним настроєм відтвореним у фігурах жебраків, вуличних жінок та бідних родин. У Рожевий період (1904-1906) на полотнах з’являються відтінки помаранчевого та рожевого, а також змінюється тематика картин: Пікассо пише циркачів, акробатів та арлекинів.

Зліва направо:

Блакитний період творчості Пікассо

«Трагедія», 1903 р., Національна Художня Галерея, Вашингтон, США. Фото: nga.gov

«Життя», 1903 р., Художній Музей Клівленду, США. Фото: clevelandart.org

Рожевий період творчості Пікассо

«Акробат і Юний Арлекін», 1905 р., Фундація Барнс, Філадельфія, США. Фото: barnesfoundation

«Родина Циркачів», 1905 р., Національна Художня Галерея, Вашингтон, США. Фото: nga.gov

 

Художник інтенсивно шукав свій унікальний стиль, і завжди із ревнощами відносився до творчості конкурентів: Анрі Матісса та Марка Шагала. Дослідники стверджують, що саме Матісс познайомив Пікассо із африканською скульптурою та масками, які вразили Пабло. В той час він вже перебував під впливом творчості Сезана та Ель Греко, але поява нових самобутніх художніх форм створила чарівну формулу в уявлені Пікассо. У 1907 році Пікассо пише свій перший шедевр - «Молодиці Авіньйону». Картина шокувала усіх, навіть близьких друзів та прихильників Пікассо. Деякі з них думали, що молодий художник з’їхав з глузду. У цій роботі Пікассо поєднує композиційні рішення Матісса та Сезана, стилізацію фігур Ель Греко та примітивізм африканських плем‘яних масок.

Зліва направо, зверху вниз:

  • Ель Греко (Доменікос Теотокопулос), «Відкриття П’ятої Печатки», 1614 р., Музей Метрополітан, Нью-Йорк, США. Фото: metmuseum.org. Пікассо використав стилізацію фігур та композицію Ель Греко для створення «Молодиць Авіньйону».

  • Поль Сезан, «Купальниці», 1906 р., Філадельфійський Музей Мистецтв, Філадельфія, США. Фото: philamuseum.org. Картина, яка безпосередньо надихнула Пікассо на створення «Молодиць Авіньйону».

  • Тип африканської маски племені Фанг (Камерун, Габон, Конго), що вплинув на створення «Молодиць Авіньйону» Пікассо. Фото: wikipedia

  • Пабло Пікассо, «Молодиці Авіньйону» (Les Demoiselles d'Avignon), 1907 р., Музей Мистецтва Модерну, Нью-Йорк, США Фото: moma.org

 

На картині зображені жінки у відвертих позах. Порушуючи усі закони перспективи, їх тіла та обличчя екстрімально спрощені до двомірності і виглядають гротескно, а прямі погляди кидають виклик. Згодом, коли пройшов першій шок, а Пікассо продовжував свої експериментальні пошуки, мистецька богема почала зацікавлено сприймати його новаторство. Картина «Молодиці Авіньйону» стала культовим передвісником кубізму та відзначила початок Арфиканського періоду (1907-1909) творчості Пікассо. Французський поет Гійом Аполлінер яскраво окреслив геніальність митця: «Пікассо вивчає свій об’єкт ніби хірург розрізає тіло». Роботи Пікассо можуть захоплювати чи зовсім не подобатися, але їх важко ігнорувати. Постать митця і його творчість назавжди посіли почесне місце в історії модернізму.


Бібліографія: Will Gompertz, What are you looking at?, 2012, PLUME by the Penguin Group, NY.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

267 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page