top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Приватні Музеї Світу. Американський Олігархат і Меценатство: Колекція Генрі Клея Фріка в Нью-Йорку

Оновлено: 17 серп. 2020 р.

Історія американських олігархів кінця 19-го століття нерозривно пов’язана із меценатством. Для того, щоб увійти у вузьке коло суспільної еліти Америки до того часу сформованої в Нью-Йорку із старих заможніх родин перших поселенців переважно голландського походження, так званих "нікебокерів", було недостатньо мати мільони. Стара еліта не сприймала нуво-рішей без родословної та родинних зв’язків у суспільстві.


Новоявлені олігархи-індустріалісти мали проявляти креативність, щоб посісти елітні місця у суспільстві. Одним із проявів такої креативності стало меценатство. Заможні родини новітніх мільйонерів почали будувати університети, театри та опери, активно колекціонувати мистецтво і створювати із своїх колекцій музеї від місцевого до національного рівня.

Портрет Генрі Клея Фріка, 1924 р.

Одним із таких меценатів був Генри Клей Фрік (1849-1919) - один із найуспішніших індустріалістів Америки. Він народився в Пенсільванії і почав підприємницьку діяльність у 21 рік заснувавши невелику компанію по переробці вугілля в кокс. За дуже швидкий час Генрі Фрік став одним із головних гравців на хвилі індустріальної революції в Америці. Близький друг Ендрю Меллона та діловий партнер Ендрю Карнегі, він посідає важливе місце в створенні промислових гігантів по виробництву сталі, будівництву залізних доріг та фінансових інституцій.


У 1905 році Генрі Фрік переїжджає із Піттсбургу до Нью-Йорку та перевозить із собою колекцію картин старих майстрів. В 1913 році він будує в Нью-Йорку особняк на П’ятій Авеню із наміром розташувати в ньому своє розкішне зібрання ізящного та образотворчого мистецтва, а після своєї смерті перетворити його на музей. У 1919 році, по заповіту мецената, його Нью-Йоркське помешкання з усіма шедеврами перетворюється на галерею «Колекція Фріка», на утримання та розширення якої володарь додатково виділив 15 мільонів долларів.

Фото: frick.org

 

На даний час музей Генрі Фріка є яскравим прикладом персональної спадщини, яку успішний підприємець-олігарх залишив наступним поколінням американців. Колекція Фріка включає шедеври таких видатних майстрів західного живопису, як Філіппо Ліппі, делла Франческа, Веронезе, Белліні, Гойя, Вермеєр, Ван Дайк, Бушер, Рембрант, Тернер, Рейнолдз, Гейнсборо та багато інших. У колекції також представлені яскраві експонати антикварних меблів, декоративного та прикладного мистецтва. Музей веде активну виставкову, освітню та дослідницьку діяльність. Відвідати музей можна просто зараз у віртуальному форматі.

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч.

Всі фото: frick.org


74 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page