top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Сила Оновленої Енергії Сергія Рахманінова

Великий композитор, віртуозний піаніст і диригент Сергій Васильович Рахманінов (1873 -1943) народився в музикальній родині і почав музикальну освіту у чотирьохрічному віці. В 10 років його прийняли до Санкт-Петербурзькій Консерваторії, де він вчився дещо розслаблено і бувало підправляв собі оцінки в табелях. Занепокоєна мати Рахманінова за порадою свого племінника, піаніста і педагога Александра Зілоті сприяє переводу юного Сергія до Московській Консерваторії. В Москві, більш вимогливі педагоги мають позитивний вплив на Рахманінова, який починає писати свої перші композиції, а потім достроково здає випускні екзамени. Петро Ілліч Чайковський високо оцінив випускну роботу Рахманінова, оперу «Алеко», за яку молодий композитор отримав Золоту Медаль Консерваторії. 

Рахманінов та його собака Левко. Фото: pinterest

В 1893 році, молодого Рахманінова приголомшила раптова смерть його куміра і наставника - великого Чайковського. З цієї печальної події в житті композитора почалася низка випробувань. В 1897 році прем’єру першої симфонії Рахманінова, яку диригував Олександр Глазунов, чекав скандальний провал. Музикологи досі розглядають гипотези, щодо причин такої поразки, включаючи провину диригента. Удар виявився болючим для Рахманінова. Перша симфонія більше ніколи не виконувалася при житті композитора, а сам Рахманінов занурився у глибоку депресію на довгі три роки. 

Протягом цього часу Сергій Васильович майже залишив композицію, і віддавав свій час викладацькій та диригентській діяльності. Занепокоєні друзі та родина робили різні спроби допомогти у цій складній ситуації, але депресія Рахманінова лише погіршувалася. 

У 1900-му році за підтримки родини Рахманінов почав лікування від депресії у відомого московського терапевта Миколи Даля.  Курс гіпнозу та психотерапії виявився дуже успішним. Пізніше, молодий композитор згадував як під час лікування в його голові лунали слова доктора Даля: «Ви напишите концерт. Ви будете працювати з великою силою...це буде неперевершано». Вже на прикінці 1900-го року Рахманінов написав дві частини свого другого концерту для фортепіано з оркестром. Закінчений твір композитор присвятив Миколі Далю. 

Прем’єра концерту відбулася вже у квітні 1901-го і надала новий поштовх композиторській кар’єрі Рахманінова. Задумливий, емоційний і пристрасний, 2-й концерт став одним з найпопулярніших музичних творів, своєрідною візитною карткою великого композитора. Ця музика надихає, в ній відчувається вся сила таланту Рахманінова. Фрагменти концерту можна почути в багатьох фільмах та театральних постановках по всьому світу. До вашої уваги перша частина 2-го фортепіанного концерту Сергія Рахманінова у виконанні самого композитора, а також одного з видатних піаністів сучасності Даниїла Трифонова.


 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

149 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page