top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Символізм Барокових Натюрмортів

Оновлено: 4 жовт. 2020 р.

Натюрморт з’явився у візуальному мистецтві ще за часів античності. В середні віка елементи натюрморту, зокрема квіти та тварини, відображалися в религійному живописі, а в період Ренесансу їжа та квіти почали все частіше з’являтися в композиціях символізуючи пори року та п’ять чуттів. В 16-му столітті, відзначеному відкриттям Нового Світу, поширюється захоплення ботанікою. Об’єктами жвавої зацікавленості стають розкішні енциклопедії екзотичних рослин Америки та Азії. Натюрморти набирають популярності серед широкої аудиторії, і саме у 17-му столітті, коли бароковий стиль запанував в Європі, жанр досягає справжнього розквіту.

Ян ван Хасум, «Натюрморт з фруктами», 1722 р., Музей Гетті, Лос Анджелес, США. Фото: getty

Живопис епохи бароко відрізняється грандіозністю та емоційністю, багатством кольорів, драматичним реалізмом і вишуканістю. Барокові натюрмортні композиції набувають символізму і своєрідної класифікації. На початку 1600-х років натюрморти з квітами переживають надзвичайний попит. Кожна квітка має своє значення: троянда - символ краси та кохання; лілія - непорочність і чистота; тюльпан - ефектність та шляхетність; соняшник - божа любов, вірність і відданість; мак - сила та смерть.

Ян ван Хасум, «Букет квітів у вазоні», 1724 р., Музей Мистецтва, Лос Анджелес, США. Фото: wikipedia

Окреме місце в натюрмортах займають монументальні полотна, що відображають кухні та ринки. Цей напрямок, здебільшого започаткований голландськими живописцями, має надзвичайний вплив на подальший розвиток жанру. Так звані «сніданкові» та «банкетні» картини - ще один напрямок натюрмортного малярства, стають символом багатства та розкоші, бо відображають вишукані, екзотичні страви, коштовний срібний та золотий посуд, венеціянські келихи, розкішні тканини і килими. Іноді такі композиції одночасно служать нагадуванням про аморальність ненажерливості та пияцтва.

Франс Снайдерс, «Кухоний натюрморт з прислугою і хлопчиком», 1750-ти рр., Лос Анджелес, США. Фото: getty
Франс Снайдерс, «Фруктова лавка», 1620 р., Музей Ермітаж, Санкт-Петербург, Росія. Фото: wga.hu
Пітер де Рінг, «Натюрморт з золотою чашею», 1650-60 рр., Амстердам, Нідерланди. Фото: rijksmuseum.nl

Особливу символічність мають натюрморти «ванітас» (від латинської vanus - порожній): вони передають швидкоплинність людського життя, марність насолоди і невідворотність смерті. Поширеними художніми мотивами ванітас стають людські черепа (символ тлінності життя), трубки для куріння, свічки та годинники (стримкий перебіг часу), підгнилі фрукти (розпад поряд з насолодою), музичні інструменти (химерність життя), які контрастують з символами розкоші та багатства (перлини, золото, коштовності). Популярним напрямком в натюрмортах також виступають зображення предметів притаманних окремим романтичним професіям, таким як астроном, музикант та художник.

Пітер Боел, «Натюрморт з глобусом і папугою», 1658 р., Відень, Австрія. Фото: akademiegalerie.at
Еверт Кол‘єр, «Ванітас», 1660-70 рр., Художній Музей, Денвер, США. Фото: denverartmuseum.org
П‘єр Франческо Чіттадіні, «Ванітас натюрморт», 1600 рр., приватна колекція. Фото: wikipedia.org

Живопис і музика були невід’ємними частинами культурного життя в епоху бароко. Щоб відчути дух того часу, пропонуємо вам поєднати перегляд підбірки натюрмортів з прослуховуванням чудової музики з опери-балету Les Indes Galantes французського композитора Жан-Філіппа Рамо (1683-1764) у виконанні оркестра Паризької Філармонії.

Портрет Жан-Філіппа Рамо, пензля Жакеза Аведа, 1728 р. Фото: wikipedia.org
 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

278 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page