top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

«Симфонія Долі» Бетховена

Найвідоміша, найвпливовіша 5-та симфонія німецького композитора Людвіга ван Бетховена (1770 - 1827) є одним з фундаментальних творів західно-європейської музики. За легендою, коли Бетховена запитали про славетну музикальну фразу «Та-Да-Да-Дааааам» що розпочинає 5-ту симфонію, він відповів: «Так доля стукає у двері». З того часу 5-та симфонія стала відома як «Симфонія Долі». Насправді, творчість великого композитора надихали події його приватного життя, а також політичні струси тієї епохи.

Джозеф Малер, Портрет Бетховена,1805 р., Музей Відня

Бетховен писав свою 5-ту симфонію поступово між 1804-1808 роками паралельно працюючи над іншими творами. На той час композитор вже майже повністю втратив слух, страждаючи від дзвону у вухах довгих 16-ть років. У 1802 році під час лікування від глухоти, Бетховен перебував у важкій депресії і подумував про самогубство. Історики зазначають, що втрата слуху стала переламним моментом в житті музиканта: його кар‘єра піаніста закінчилася назавжди, але в його музикальних композиціях з’явилася нова оркестрова мова. Бетховен вийшов за межі тогочасного розуміння симфонії і почав розкривати глибину та інтенсивність оркестрових композицій. У листі своєму другові композитор писав: «Я хочу схватити свою долю за горло і не дати їй остаточно добити мене».

Водночас, Бетховена дуже цікавила політика. Йому були близькі ідеї волі та равенства. Він з ентузіазмом сприйняв Французську Революцію 1799 року. Період написання симфонії супроводжувався наполеонівськими війнами та окупацією Відня у 1805 році, де жив і творив композитор. Не дивно, що мотиви революційних пісень та ритмів потрапили до 5-ї симфонії, а деякі музикознавці інтерпретують симфонію саме як «революційну», що відповідає філософським аспектам Французької Революції.


Прем’єра симфонії відбулася 22 грудня 1808 року у Відні. Бетховен присвятив цей твір двом своїм меценатам: принцу Францу Йозефу фон Лобковіц та сину останього Гетьмана України Кирила Розумовського, графу Андрію Кириловичу. У сучасному цифровому світі, історичний контекст музикальних творів часто відходить на другий план, а класична музика набирає нових несподіваних інтепретацій. Пропонуємо вашій увазі візуалізований варіант першої частини 5-ї симфонії Бетховена до мінор.


 

Про жінок які надихали Бетховена читайте "Таємнича Еліза Бетховена".

 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

350 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page