top of page
Фото автораМистецтво. Культура. Подорожі.

Цікавинки Венеційського Палацу Дожів


Палац Дожів, Венеція, Італія

Невід’ємна частина площі Св.Марка - Палац Дожів являє собою шедевр готичної архітектури Венеції. Палац служив резиденцією та офіційною будівлею головної політичної фігури венеційської республіки - дожа. Будівництво палацу тривало з 14-го по 16-те століття, протягом яких він пережив кілька великих пожеж та перебудов. Палац включає приватні апартаменти венеційського дожа, численні зали державних установ, стару та нову в’язниці, і Міст Зітхань.

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч.

Фасад Палацу Дожів прикрашений рожево-білою мозаікою та мереживом аркад видає лише проблиск тієї розкоші, що очікує відвідувача всередині. Величезні зали палацу приголомшують масивністю золотих різьбяних стель, масштабом і майстерністю художніх розписів. Над декоративним вбранням палацу працювали найкращі італійські художники різних часів: Джентілє да Фабріано (1370-1427), Пісанелло (1395-1455), Вітторе Карпаччо (1465-1526), Джованні Белліні (1430-1516), Тіціан (1488-1576).

Зліва направо, зверху вниз:

1. Джованні Белліні, «Портрет Дожа Леонардо Лоредана», 1501 р., Національна Галерея, Лондон, Великобританія.

2. Фрагмент стелі, Палац Дожів, Венеція, Італія

3. Вхід до палацу, Палац Дожів, Венеція, Італія

4. Фрагмент стелі, Палац Дожів, Венеція, Італія

5. Зала «Великої Ради», Палац Дожів, Венеція, Італія

6. Фрагмент стелі, Палац Дожів, Венеція, Італія

7. Тіціан, «Дож Андреа Грітті», 1546-1550 рр., Національна Галерея, Вашингтон, США.

Фото: nga.gov

 

Під час великої пожежі 1577 року постраждала головна приймальня дожа, зала «Великої Ради», і деякі шедеври загинули. Відновити живописні розписи зали запросили відомого венеційського художника Паоло Веронезе (1528-1588). Після смерті Веронезе, інший славетний венеціанець - Якопо Тінторетто (1518-1594) продовжив роботу і створив монументальне полотно «Рай». Одна з найбільших картин у світі розміром майже 25 на 7 метрів, «Рай» стала останньою великою роботою Тінторетто.

 

Передивитися фото можна натискаючі стрілочки праворуч і ліворуч.

1. Паоло Веронезе, Палац Дожів, Венеція, Італія

2. Паоло Веронезе, «Апофеоз Венеції», 1585 р., Палац Дожів, Венеція, Італія

3. Якопо Тінторетто, «Дож Ніколо де Понте отримує лавровий вінець від Венеції», 1578 р., Палац Дожів, Венеція, Італія

4. Якопо Тінторетто, «Рай», 1588-1594 рр., Палац Дожів, Венеція, Італія

 

Запрошуємо вас зазирнути у залу «Великої Ради» палацу.

В’язниця з’явилася у палаці протягом 14-го століття і була розташована на першому поверсі, а тому що була дуже темна і волога, отримала назву «Колодязі». Пізніше, у 16-му столітті до старої додалася нова в’язниця під металевим дахом палацу. Від сонця камери під дахом нагрівалися до смертної спеки, тож називалися «Свинцеві». Найвідомішим в’язнем цих свинцевих камер був Джакомо Казанова (1725-1798) - італійський авантюрист, ловелас, філософ і письменник. В 1557 році, після свого арешту і ув’язнення під дахом палацу, Казанова здійснив надзвичайно сміливу втечу, про яку розповів в книзі «Історія моєї втечі» виданої у 1587 році.

Зліва направо:

1. Джакомо Казанова, 1788 р. Фото: alamy

2. Втеча Казанови, 1787 р., ілюстрація до книги Джакомо Казанови «Історія Моєї Втечі», Національна Бібліотека Франції. Фото: wikipedia

3. Палац Дожів, Венеція, Італія

 

Повністю закритий Міст Зітхань був побудований з білого камню у 1600 році щоб поєднати нову в’язницю із слідчими кімнатами Палацу Дожів. Свою поетичну назву міст отримав у 19-му столітті завдяки відомому британському поету лорду Байрону (1788-1824), який мешкав у Венеції з 1816 по 1819 роки. Байрона вразила місцева легенда про те, як ув’язнені проходячи по мосту зітхають, в останнє дивлячись через вузенькі віконця на прекрасну Венецію. З того часу крилата назва Байрона «Міст Зітхань» назавжди посіла місце в історії Венеції.

Міст Зітхань, Палац Дожів, Венеція, Італія
Вид на Венецію з Мосту Зітхань, Палац Дожів, Венеція, Італія
 

Вам було цікаво? Підтримайте наш проект у соціальних мережах! Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбуці, поширюйте контент, запрошуйте друзів приєднатися до нашої спільноти. Разом створимо українське культурне середовище!

 

704 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page